Type 1 Fonts Problems

Discuss functionality of QuarkXPress 2017 (excluding Digital Publishing)
For Digital Publishing functionality please refer to forums in the "Digital Publishing" group.
Post Reply
User avatar
PhilipTobias
Posts: 3
Joined: 10 Jun 2004, 16:41
Location: Boulder, CO USA
Contact:

Type 1 Fonts Problems

Post by PhilipTobias » 25 Jan 2018, 09:49

Hi, all.

Yesterday after installing the QuarkXPress 2017 13.2.1 update, as well as the macOS 10.12.6 security update, I noticed that Postscript Type 1 fonts are no longer working properly in QuarkXPress.

The Type 1 fonts are listed and preview correctly in the QuarkXPress Measurements Palette, but only the same wrong character displays repeatedly in a Quark text box. This occurs with all the Type 1 fonts I have tried, so it is not just an issue with one goofy font.

The fonts are managed by the current FontExplorer X Pro 6.0.3 and work fine in all my other publishing apps, such as Adobe InDesign.

To remedy this problem, so far I have tried running Quark's Cache Cleaner, as well as using FontExplorer X Pro's built-in application cache cleaner, followed by a computer restart. Neither helped.

Any other ideas? Anyone else having this problem?

Thanks in advance. ...pt
Business/Communications start at http://www.PhilipTobias.com.
Grow your business using my technical and marketing communications -
Effective writing, graphic design, multimedia, photos, and websites.

User avatar
Matthias Guenther (Quark)
Quarkian
Quarkian
Posts: 2446
Joined: 04 Jun 2004, 15:06
Location: http://bit.ly/QuarkHamburg
Contact:

Re: Type 1 Fonts Problems

Post by Matthias Guenther (Quark) » 25 Jan 2018, 16:51

Hi PT,

I have the exact same combination just without FEX.

Can you please disable Font Explorer XT in QuarkXPress, add a Type-1 font to FontBook and then try?

If that works, then you should ask MonoType for help please.
If not, then we need to analyze the fonts.

Thanks
Matthias
Feel there should be more chatting, more tips, more user interaction?
Join us on Facebook, a forum-like group with over 2,000 QuarkXPress fans interacting:
http://www.facebook.com/groups/quarkxpress

Image

User avatar
PhilipTobias
Posts: 3
Joined: 10 Jun 2004, 16:41
Location: Boulder, CO USA
Contact:

Re: Type 1 Fonts Problems

Post by PhilipTobias » 26 Jan 2018, 12:25

Matthias,

Your suggested workaround of using FontBook to add a Type 1 font seemed to work. When I relaunched QuarkXPress, the new font displayed on-screen correctly when entered into a new text box.

Disabling the FontExplorer X Pro extension using your Xtensions Manager, and then restarting QuarkXPress, did not help. The previously installed Type 1 fonts, while still listed and displaying correctly in the Measurements Palette, did not display correctly in a text box.

I will alert MonoType to this problem. Until a fix arrives, I can use your workaround when older Type 1 fonts are needed.

Thanks. ...pt
Business/Communications start at http://www.PhilipTobias.com.
Grow your business using my technical and marketing communications -
Effective writing, graphic design, multimedia, photos, and websites.

Post Reply

Return to “QuarkXPress 2017: General”